fbpx

Énidő – miért és hogyan?

Szerző: Tóth Anikó Közzétéve:

Az ’énidő’ kifejezést manapság egyre gyakrabban hallhatjuk, és egyre többen szánnak időt arra, hogy magukra figyeljenek és töltődjenek. Az ’énidő’ nem csak egy divatos kifejezés, sokkal több annál. Fontos szerepet tölt be az egészséges életmódban és a boldogságunk fenntartásában is. Sokan úgy gondolják, hogy ez az idő luxus és nem jár mindenkinek. Pedig mindenki számára elérhető és nagyon fontos is!

Az ’énidő’ azt jelenti, hogy időt szánunk önmagunkra, a saját igényeinkre és szükségleteinkre. A magunkra szánt idő lehet egy csendes séta a természetben, egy jó könyv olvasása vagy a meditáció gyakorlása. Ilyenkor kizárjuk a külvilágot és csak magunkra koncentrálunk.

Az így eltöltött idő fontossága nem csak fizikai értelemben mérhető, hanem a mentális egészségünk szempontjából is. Az életünk sokszor stresszes és a mindennapok rohanásában elfelejtünk magunkra koncentrálni, amitől a testünk és lelkünk egyaránt szenved. Az ’énidő’ lehetőséget biztosít arra, hogy kikapcsoljunk, feltöltődjünk, hogy visszataláljunk a belső békénkhez és fenntartsuk ezt a harmóniát.

A már említett rohanó hétköznapokban nem könnyű bevezetni a kikapcsolódást mert sokszor az élet más területei, mint például a munka, család és barátok töltik ki az időnk nagy részét. Azonban fontos megértenünk, hogy a magunkkal eltöltött tartalmas percek nem elveszik az időnket, hanem könnyebbé teszik a mindennapokat. Ez a fajta időtöltés segíthet abban is, hogy jobban megismerjük önmagunkat, felfedezzünk olyan dolgokat, amelyek boldoggá tesznek minket és ezáltal elégedettebben éljük az életünket.

Az, hogy szánunk magunkra időt nem jelenti azt, hogy el kell hagynunk az összes kötelezettségünket és csak magunkra figyelünk. Az így töltött idő lehet rövidebb vagy hosszabb időtartamú, ez tőlünk függ. De fontos megértenünk, hogy az ’énidő’ sokkal inkább egy lehetőség arra, hogy új dolgokat tanuljunk és élményeket szerezzünk. Ha az egyén szán magára időt, jobban egyensúlyba van magával az az életminőséget is javíthatja.

Íme néhány tipp, hogyan töltsük el a magunkra szánt időt:

  • Könnyed testmozgás: A mozgás fontos, nem csak az egészséged miatt, de a lelkedet is feltölti. Sétálj a szabadban, kerékpározz vagy húzz fel egy cipőt és fuss! A testmozgás segít az endorfinok termelésében, ami javítja a hangulatunkat.
  • Kreatívkodj: A különböző kreatív tevékenységek, mint a rajzolás, festés vagy kézművesedés nagyszerű módja a stressz levezetésének. Fejleszti a kreativitásunkat és boldogsághormont termelnek.
  • Olvass! Az olvasás az egyik legjobb módja az énidő eltöltésének. Már régóta szemezel egy jó krimivel, de hónapok óta nincs időd olvasni? Itt az idő, hogy szánj rá időt és olvasd el!
  • Meditáció: Sokszor tényleg semmi másra nincsen szükségünk csak arra, hogy kikapcsoljuk az agyunkat. Különböző módszerek léteznek a meditációra. Itt a lehetőség, hogy megtaláld a számodra megfelelőt! A meditáció stresszlevezető hatású és javítja a koncentrációt.
  • Dolgozz magadon! Gyakran futsz bele ugyanabba a hibába? Lehet, hogy éppen arra van szükséged, hogy elmélyülj magadba és elkezdj dolgozni a problémán. Számos fejlesztő könyv vagy motiváló előadás elérhető manapság!
  • Nem kell egyedül! Az ’énidő’ bár arra utal, hogy egyedül csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz ez nem feltétlenül igaz! Ha téged az tölt fel, hogy elmész egy kávézóba a legjobb barátnőddel és órákon át beszélgettek vagy a családtagokkal megnéztek egy jó kis filmet, akkor ezt kell csinálnod a magadra szánt időben!
  • Pihenj! A mindennapos mókuskerékbe könnyű beleragadni, így néha szakadj ki belőle! Utazz(atok) el egy wellness hétvégére vagy béreljetek egy erdei kis házat. A lényeg, hogy tényleg pihend ki magad.

Ahhoz, hogy a legjobb formád köszönjön vissza a tükörből szükséged van arra, hogy a kötelezettségek mellett magaddal is foglalkozz rendszeresen! Bármivel is töltöd az ’énidődet’ az a fontos, hogy olyat csinálj, amit szeretsz és kikapcsol. Meglátod, a hétköznapok sokkal könnyebbek lesznek és nem csak a tested, de a lelked is hálás lesz érte!

Telefonszám:
Email:
Megye:
Weboldal:
Facebook oldal:
Kategóriák: Keresőknek