fbpx

Hogyan válassz terapeutát, segítőt?

Szerző: Tóth Anikó Közzétéve:

  • Az első dolog, amit el kell döntened, hogy milyen segítőt keresel magadnak. Milyen módszerrel dolgozzon? Hagyományos orvost, vagy holisztikus gondolkodót? Szükséged van e gyógyszerekre, vagy a természetes gyógymódokat részesíted előnyben?
  • Férfi vagy nő az, akiben jobban meg tudsz bízni? Nem mindegy, milyen nemű terapeutát, segítőt választasz. Kinek ez, kinek az jön be. Sőt! Nem csak személy, hanem problémafüggő is, hogy az adott témában kivel tudsz bizalmasabban beszélni. Kinek tudnál jobban megnyílni?
  • Helyileg hol legyen? Személyesen szeretnél találkozni vele? Szükséges e? Vagy a kényelmesebb online verziót választod? Sok terapeuta vállal online, telefonon, skypeon, vagy messengeren is konzultációt. Érdemes átgondolni ezt a lehetőséget is, hisz időt, útiköltséget spórolhatsz.
  • Mennyi pénzt szánsz rá? Sok családsegítőben, rendelőben, alapítványnál elérhető ingyenes/tb-s pszichológiai szolgálat. És vannak karitatív terapeuták is, de sajnos a tapasztalat az, hogy ami ingyen van, azt nem értékelik az emberek, nem veszik komolyan. Sajnos! Fájó, de ezek a tények. A másik a komfortság érzet. A tb alapú terápiák többségében futószalagon működnek, egy rideg, fehér rendelőben.

 

A másik opció, a fizetős magán terápiás órák, ami, mint fentebb írtam online, vagy egy kellemes, személyesebb privát helyiségben zajlik. A terapeuta minimum 1 órát csak veled foglalkozik. Nem zavarják meg kopogással, telefoncsörgéssel stb. Ezek árai igen széles skálán mozognak. Hely, képzettség és módszer függő is. 5.000ft-tól kezdődnek, és határ a csillagos ég.

  • Mennyi időt szánsz rá/mennyi szükséges a sikeres terápiára? A legtöbb esetben ezt az első találkozón megbeszélitek a terapeutáddal. Van olyan élethelyzet, amin már 1-2 találkozóval segíteni tudtok, és van olyan is, aminél több hónapos, vagy éves terápia szükségeltetik.
  • Ha választottál terapeutát, akkor csekkold le! Nyugodtan! Olvass utána, nézd meg milyen elérhetőségei vannak, milyen referenciákkal rendelkezik, milyen véleményeket hallani róla. Adja e az arcát a tevékenységéhez, és szimpatikus e neked?

Hívd fel telefonon, kérj tájékoztatást, hallgasd meg a hangját, a stílusát stb. Ha még így is meg van a bizalmad irányába, akkor mehet az időpontkérés!

  • Olyan időpontot válassz, ami biztosan jó neked. Ne játszunk a terapeuta idejével, és ne vegyük el a lehetőséget másoktól se. Ha mégis közbejön valami, akkor azt a lehető leghamarabb jelezd, és kérjél másik találkozót. Olyat viszont ne csinálj, hogy nem mész el, vagy nem szólsz! Most gondold csak el! Várnak, számítanak rád, lehet, hogy helységet béreltek a kedvedért, vagy egy másik kliens is épp akkor jönne, vagy a terapeutának is lenne más dolga, de mivel bejelentkeztél, így minden mást félre tesz, hogy neked segíthessen!
  • Ha létrejött a találkozó, akkor legyél együttműködő, és őszinte. Általában az első alkalom, egy ismerkedő beszélgetés, ahol kérdezhetsz, és mindent elmondhatsz.
  • A találkozó után gondold át, hogy hogyan érezted magad. Kaptál e hasznos információkat? Kialakult e a bizalom, vagy van e esély rá? (van akinek kicsit több idő szükséges hozzá)
  • Ha bármi rossz érzésed, vagy kételyed akad, akkor azt jelezd, és beszéljétek át! Ha nem érezted jól magad, vagy nincs meg a szimpátia, a bizalom, akkor válts!

Próbálj ne általánosítani. Biztosan hamar megtalálnod azt a szakembert, akivel jól tudsz majd haladni.

Arra viszont figyelj, hogy ne a problémák elől való elmenekülés legyen a terapeuta-váltások mögött.

A sikeres választás feltétele mindig az, hogy tényleg megoldást keress, ne halogatást és ne kívülről várd, hogy megoldják a problémát helyetted!

Egyáltalán nem biztos, hogy aki a barátodon, ismerősödön segíteni tudott, az lesz Neked is a legjobb! Mindenki másmilyen, más a hozzáállása, az értékrendje, más a problémája.

Nem vagyunk egyformák!

Nézz körül a Holisztikus segítők keresőjében, ahol folyamatosan bővül a csapat. Lehet, hogy itt találod meg a számodra megfelelő támogatót!

Telefonszám:
Email:
Megye:
Weboldal:
Facebook oldal:
Kategóriák: Keresőknek