fbpx

Milyen egy jó segítő?

Szerző: Tóth Anikó Közzétéve:

A legfontosabb tulajdonságok –  segítőként

Ha valaki segítőként dolgozik, az egy nagyon jelentős és felelősségteljes feladat. Az emberek hozzánk fordulnak segítségért, ezért rendkívül fontos, hogy rendelkezzünk azokkal a tulajdonságokkal, amelyektől alkalmasak és hitelesek leszünk a szakmában. Azon túl, hogy rendelkezünk a megfelelő képesítésekkel és a vállalkozói létünket jogszerűen csináljuk, rendelkeznünk kell számos a jó segítőt jellemző tulajdonságokkal is. Mint tudjuk, ahogy nem minden ember való orvosnak, úgy holisztikus segítőnek sem.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány fontos tulajdonságot, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyan segítsünk másoknak és a hitelességünk megmaradjon.

 

Empátia: Az empátia az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyre egy segítőnek szüksége van. Az empátia segít nekünk megérteni mások helyzetét és érzéseit, és ezáltal hatékonyabbá teszi a segítségnyújtást.

 

Megbízhatóság: A megbízhatóság azt jelenti, hogy tartjuk magunkat az ígéreteinkhez, és betartjuk a megállapodásokat. Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan ígéreteket tegyünk, amelyeket tudunk is tartani.

 

Nyitottság: A segítőnek nyitottnak kell lennie a különböző nézőpontokra és véleményekre. Az emberek sokféle problémával küzdenek, és nem mindig ugyanazok a megoldások működnek mindenkinél. Éppen ezért fontos, hogy nyitottak legyünk az új lehetőségekre és megoldásokra ítélkezés nélkül.

 

Kommunikáció: A hatékony kommunikáció kulcsfontosságú a segítők számára. Fontos, hogy tisztán és érthetően kommunikáljunk a segítendő személlyel, és nyitottak legyünk arra, hogy megértsük a problémájukat. Ezen felül a kommunikációs képességünknek elkell jutnia arra a szintre, hogy sok féle típusú emberrel megértessük magunkat és megértsük őket.

 

Türelem: Az embereknek szükségük lehet időre, hogy megértsék és elfogadják a helyzetüket. A segítőnek türelmesnek kell lennie, és támogatást kell nyújtania azokban az időkben is, amikor az embereknek nehéz lehet előre lépni. Mindenki más tempóban jut el a megoldáshoz.

 

Bizalmasság: Sok embernek nehézséget okozhat a megnyílás és ezért nagyon fontos, hogy a segítők bizalmasságot sugározzanak. Az embereknek biztosnak kell lenniük abban, hogy a segítők nem fogják a bizalmas információkat másokkal megosztani. A bizalom a gyógyulás folyamatát is segíti, hiszen minél bizalmasabb egy kapcsolat a segítő és a támogatott között annál hatékonyabb lehet a gyógyulás.

 

Rugalmasság: Az élet tele van változásokkal, és a segítőnek rugalmasnak kell lennie a különböző helyzetek kezelése során. Fontos, hogy alkalmazkodóképesek legyünk, és hogy könnyen tudjunk reagálni a változásokra.

 

Amennyiben ebben a szakmában szeretnél dolgozni és szentelni a mindennapjaidat mások segítésére érdemes végig gondolni, hogy rendelkezel-e a fent említett tulajdonságokkal. Nincsen semmi gond azzal sem, ha a jellemzők közül több is nem illik a te személyedhez, de fontos, hogy lásd tisztán magadat és válassz inkább másik utat, ha úgy gondolod, hogy nehézségeket okozna a mindennapokban ezeknek a hiánya.

 

Telefonszám:
Email:
Megye:
Weboldal:
Facebook oldal:
Kategóriák: segítőknek